top of page

Dobrodošli na portal "Dobrovoljni vatrogasci Hrvatske"!

Svrha i želja portala "Dobrovoljni vatrogasci Hrvatske" je svim zainteresiranima približiti novosti i zanimljivosti iz raznih tema vezanih uz dobrovoljno vatrogastvo. Također, ideja ovog portala je pomoći dobrovoljnim vatrogasnim društvima u njihovom razvoju i unapređenju rada.


Tko su dobrovoljni vatrogasci.


Volunteer Firefighters

Dobrovoljni vatrogasci obični su ljudi, različitog životnog profila, a za većinu od njih, svakodnevni život je vezan uz poslove koji nisu povezani s vatrogastvom. To mogu biti vaši koloege s posla, poslovni partneri, vlasnici tvrtki iz vaše ulice, ili učitelji iz škole. Bez obzira tko su oni, svi imaju isti cilj, služiti svome narodu i pomoći drugima u nevolji.


Što rade dobrovoljni vatrogasci.


Predanost dobrovoljnih vatrogasaca važan je dio u njihovom radu. Dobrovoljni vatrogasci moraju biti spremni na kontinuirano učenje i usavršavanje. Osim sudjelovanja na vatrogasnim intervencijama, redovna uvježbavanja doprinose jačanju vještina potrebnih za uspješno obavljanje intervencija. Osim toga, dobrovoljni vatrogasci moraju biti u korak s novim primjenjivim tehnikama i tehnologijama u obavljanju vatrogasne djelatnosti. Njihova spremnost da žrtvuju svoje slobodno vrijeme i energiju, za opće dobro, dokaz je njihove nesebičnosti i predanosti.


Zašto su dobrovoljni vatrogasci važni.


U obrani od prirodnih nepogoda, ali i svakodnevnih hitnih situacija, dobrovoljni vatrogasci važan su dio sigurnosti zajednice, kao dio sveukupnih snaga sustava civilne zaštite. Kada dođe do prirodne nepogode, ili druge hitne situacije, njihova prisutnost osigurava da je pomoć uvijek u blizini, stvarajući tako osjećaj sigurnosti i mira kod lokalnog stanovništva. Osim svoje uloge u odgovoru na hitne situacije, dobrovoljni vatrogasci neizostavan su dio razvoja lokalne zajednice, aktivno sudjelujući u organiziranju i provođenju različitih manifestacija.


Zahvala dobrovoljnim vatrogascima.


Važno je istaknuti trud, volju i želju koju dobrovoljni vatrogasci svakodnevno ulažu da postanu bolji, ali i žrtvu koju podnose, zajedno sa svojim obiteljima. Dobrovoljni vatrogasci moraju uskladiti svoje obveze na poslu i kod kuće, kako bi mogli aktivno sudjelovati u radu dobrovoljnih vatrogasnih društava, što često znači da svoje slobodno vrijeme ulažu u sigurnost zajednice. Njihove obitelji dio su toga, proživljavaju zajedno dobre i loše trenutke, zato je podrška i razumijevanje obitelji važan segment u djelovanju dobrovoljnih vatrogasaca. Prepoznavanje ovih čimbenika i pružanje potpore dobrovoljnim vatrogascima, ključno je u njihovom uspješnom obavljanju dužnosti za koju su se odlučili.


Kako možete podržati dobrovoljne vatrogasce.


  • Volontirajte: Ukoliko imate želju služiti svojoj lokalnoj zajednici i pomagati drugima, učlanite se u najbliže dobrovoljno vatrogasno društvo i postanite dobrovoljni vatrogasac. Vaš doprinos sigurnosti zajednice može imati značajan utjecaj.

  • Donirajte: Veliki broj dobrovoljnih vatrogasnih društava oslanja se na donacije kako bi osigurali osnovnu opremu za obavljanje vatrogasne djelatnosti, ali i za provođenje svojih aktivnosti. Razmislite o doniranju, kako bi podržali rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i njihov rad u pružanju sigurnosti zajednice.

  • Širite svijest: Potrebno je istaknuti važnost uloge dobrovoljnih vatrogasaca u zajednici. Podignite svijest o ulozi dobrovoljnih vatrogasaca, i njihovom značaju za zajednicu. Podržite njihov rad, prisustvujte danima otovrenih vrata i drugim događajima koje organiziraju dobrovoljna vatrogasna društva, kako biste iskazali podrušku i zahvalnost.


Dobrovoljni vatrogasci neizostavan su dio naših zajednica, pružajući nam sigurnost i mir. Njihova nesebična predanost i neumorni napori u pomaganju drugima, zaslužuju najveće poštovanje i zahvalnost od svih nas. Hvala vam!


Juraj Ban, mag. geogr., vatrogasni časnik

autor portala

263 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page